Ett smarrigt italienskt recept på gratinerade, fyllda tomater. På italienska: Pomodori al gratin.

Vill du göra tomaterna mer smakrika? Detta recept på gratinerade tomater gör tomaterna mycket godare.

Tillagning av Gratinerade tomater

  1. Sätt ungen på 180 C.
  2. Dela och tvätta tomaterna itu. Ta bort kärnorna och låt tomaterna rinna av lite.
  3. Värm upp halva olivoljan i stekpannan och bry brödet (ge det LITE färg bara).
  4. Finhacka basilikan och persiljan. Låt lite av oljan rinna av från sardellerna och hacka i småbitar.
  5. Finhacka löken och fräs den i stekpannan med 2 msk olivolja tillsammans med sardellerna. Tillsätt basilika och persilja. Tillsätt och blanda runt ordentligt med lök med bröd, kapris, chilifrukter och salt.
  6. Fyll nu tomathalvorna med blandningen och ställ dem i oljad form, strö över lite ströbröd och innan du sätter in det i ugnen så riglar du över sista olivoljan (ca 2-3 msk).
  7. Gratinera i ungefär 45 minuter. Innan servering, låt svalna några minuter.


Ingredienser till Gratinerade tomater

Cirka 4 personer.

  • 10 st sardellfiléer i olivolja
  • 15 msk vitt torrt lantbröd (smulor)
  • 1 st gul lök
  • 2 st kvistar slätbladig persilja
  • 3 st kvistar färsk basiliska
  • 9 msk olivolja
  • 1 msk kapris
  • 2 st torkade chilifrukter
  • salt
  • ströbröd