Focacciabröd är ett halvknaprigt bröd som helst ska ätas samma dag som det bakas – notera, focacciabrödet är som bäst när det är nygräddat. Det gäller mer på detta bröd än på andra bröd.

Tillagning av focacciabröd

  1. Jästen ska blandas ut med 2 dl vatten i ljummen temperatur. Vattnet måste vara ljummet annars så blir inte jäsningen bra.
  2. Häll ner mjölet i en skål. I med jästen, vispa lite med en gaffel.
  3. Tillsätt en msk olivolja, salta lite sedan knåda ihop till en bra dag.
  4. Lägg på en bakduk och låt stå och jäsa i 2 timmar. Ugnen ska stå på 200 C när focacciabrödet gräddas, så sätt på den i god tid.
  5. Ta en rund form tex engångs form av alumnium och olja den. Lägg degen i formen och platta ut. Gör tillsist lite gropar i degen med fingrarna.
  6. Lägg ett havssaltkorn i varje grop och häll i ca 1 mask olivolja. Krydda med rosmarin eller oregano.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter.
  8. Pudra över lite socker innan det serveras.

Ingredienser till focacciabröd

  • 15 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 300 g special vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • lite havssalt
  • färsk rosmarin eller torkad oregano