friterade-kottbullar-polpette-fritteEtt utsökt italienskt recept på polpette fritte (friterade köttbullar).

Tillagning av friterade köttbullar

  1. Riv parmesanosten och hacka upp mortadellan fint eller kör i mixer. Blöt brödet i mjölken och sedan skölj samt hacka persilja i fina bitar.
  2. Blanda: mortadellan, parmesanaosten, persiljan, nötfärsen, äggen och det blöta brödet. Salte lite och blanda sen dessa ingredienser väl.
  3. Ta ett fat med ströbröd och blöt händerna för att sedan forma köttbullarna. Rulla sedan köttbullarna i ströbrödet.
  4. Värm upp oljan i stekpanna. Tillsätt 2 vitlöksklyftor med skal när oljan är varm. Fritera sedan köttbullarna i flera omgångar tills de har en fin färg och är tillräckligt genomstekta.
  5. Ta upp de friterade köttbullarna med en hålslev och lägg dem på hushållspapper. Detta för att den överflödiga oljan som blir över ska sugas upp.

Ingredienser till friterade köttbullar
Räcker till cirka 4 personer.

  • 300 gram nötfärs
  • 50 gamr italiensk korv (mortadella)
  • 2 st ägg
  • 3 st skivor formfranska
  • 1 msk finhackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 gram parmesanost
  • 1.5 dl mjölk
  • 5 dl jordnötsolja eller olivolja för friteringen
  • salt
  • ströbröd till panering