Det finns många olika matrecept på risotto. Här är ett gott italienskt matrecept parmesan risotto.

Tillagning av risotto med parmesana

  1. Låt buljongen sjuda under hela koktiden av risotton. Skall tillsättas varm och med slev.
  2. Hacka löken och smält smöret i en gryta samt fräs löken i cirka 5 minuter på svag värme.
  3. I med riset och låt steka medans du rör om runt 5 minuter, häll nu på vinet och höj värmen tills det är avdunstat.
  4. Sänk nu värmen, salta och häll två soppslevar varm buljong. Blanda runt och så att buljongen kokas in i riset.
  5. Fortsätt att hälla på buljongen, endast lite i taget och under hela koktiden. All buljong måste vara inkokat i riset innan man häller i mer.
  6. Låt risotton koka i cirka 15-20 minuter på låg värme. När det är klart ska risotton vara i en krämig konsistens.
  7. Tillsätt resten av smöret och parmesanaosten. Låt den vila under lock i några minuter till.
  8. Tillsätt kryddor. Blanda och servera!

Ingredienser till risotto med parmesana

  • 5 dl risottoris
  • 1 1/2 l grönsaksbuljong
  • 100 gram smör
  • 2 dl gram riven parmesanaost
  • 2 dl vitt vin (torrt)
  • svartpeppar
  • salt
  • halv gul lök

Skriv gärna vad du tycker om detta recept på italiensk risotto.