Här är ett recept på sockerkaka där olivolja används istället för smör. Mycket italienskt, eller hur?

Tillagning av sockerkaka med olivolja

  1. Använd en plastmugg som mått. Häll yoghurt i en skål och vispa med socker, ägg och lite salt.
  2. Riv bort citronskalet och lägg ner citron i blandningen. Blanda i allt mjöl tillsammans med bakpulvret.
  3. Blanda runt mycket. Häll ner i olivoljan.
  4. Blanda ännu mer, tills smeten är jämn. Smörj en form och pudra med lite mjöl. I med smeten och grädda i cirka 40 minuter på 180C.
  5. Ta ut sockerkakan när den är klar och strö på lite florsocker och vaniljsocker, låt sedan svalna innan servering.

Ingredienser till sockerkaka med olivolja

Cirka 8 personer

  • 3 st ägg
  • 130 gram naturell yogurt
  • 1 st citron
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk florsocker
  • 2 krm vaniljsocker
  • 2,5 mugg vetemjöl
  • 0,5 mugg maizenamjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 3/4 mugg olivolja
  • salt